Analiză CITR: Business-urile afectate de insolvență în primele luni ale anului 2016 sunt cu 200% mai mari decât cele afectate în aceeași perioadă a anului trecut

Type:
Comunicate
|
Date:
2017-05-15

București, 16 iunie 2016. Agricultura și creșterea animalelor, industria (producția) și imobiliarele sunt principalele domenii de activitate afectate de insolvență în prima jumătate a anului 2016, potrivit unei analize realizate de CITR pe companiile de impact în economie (companii cu active imobilizate mai mari de un milion de euro).

În aceeași perioadă a anului 2015 principalele domenii afectate erau serviciile, construcțiile și comerțul.

Începutul de an a fost marcat de intrarea în insolvență a unor companii sau grupuri mari, cum ar fi Grupul Interagro, STG Steel, Prospecțiuni SA, Sity International, CET Govora, care, prin dimensiunea lor, atrag atenția asupra domeniilor de activitate în care operează. Concluziile aparțin unei analize CITR care ia în calcul companiile cu impact în economie care au intrat în insolvență sau aveau o cerere de insolvență depusă la finalul lunii mai 2016.

”Ne uităm continuu foarte atent la ceea ce se întâmplă atât pe piața insolvenței, cât și în mediul economic la nivel național și realizăm astfel de studii. Credem că este important să putem anticipa, pentru a atrage atenția la timp asupra unor măsuri ce ar putea fi luate, fie la nivel instituțional și administrativ, fie de fiecare companie în parte, pentru a debloca sau evita anumite blocaje. În momentul de față credem că este important să tragem un semnal de alarmă companiilor mari, dar și tuturor acelora care se uită la numărul în scădere, statistic, al procedurilor de insolvență, dar nu și la adevărata dimensiune a fenomenului dată de impact. Fiecare business sau domeniu de activitate are propriile sale particularități. Desigur, însă, că impactul pe care îl poate avea într-un domeniu de activitate intrarea în insolvență a unor companii mari nu ar trebui să fie neglijat.”, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, Managing Partner CITR.

În primele cinci luni ale acestui an, numărul companiilor cu impact în economie ce au intrat în insolvență a scăzut cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, dimensiunile business-urilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%.

Potrivit analizei CITR, în perioada ianuarie-mai 2016 au intrat în insolvență 95 de companii cu active imobilizate peste 1 milion de euro, față de 104 în aceeași perioadă a anului trecut. Alte 133 de companii cu active imobilizate de peste 1 milion de euro au în prezent cereri de insolvență depuse.

Cele 95 de companii în insolvență, însă, au împreună cu 3.000 mai mulți angajați decât companiile de impact intrate în insolvență în prima parte a anului 2015 (12.165 angajați în 2016) și o cifră de afaceri cumulată cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestora li se adaugă companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise încă, ce însumează o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde euro și aproximativ 23 de mii de angajați.

Astfel, dimensiunea business-urilor afectate se dublează, în ciuda scăderii numărului procedurilor de insolvență în rândul companiilor de impact. Prin dimensiunea lor, acestea angrenează și alte companii din rândul partenerilor, ducând la efecte importante în rândul domeniilor de activitate ale acestora.

Dintre companiile de impact care au o cerere de insolvență depusă, 32% (după cifra de afaceri) sunt din comerț, 23% din servicii și 22% din construcții. De asemenea, o împărțire pe regiuni în funcție de cifra de afaceri a acestor companii, arată că cele mai mari companii ce par afectate de insolvență provin din București (peste 550 milioane de euro este cifra de afaceri însumată a companiilor din acest județ ce au cereri de insolvență depuse), Ilfov (peste 340 milioane de euro cifra de afaceri cumulată), Constanța (340milioane de euro) și Sibiu (301 milioane de euro).

Cauzele care stau la baza acestor statistici și a afectării anumitor domenii mai mult decât a altora țin atât de decizii de management specifice, cât și de contexte micro și macro economice ce au dus la iminența insolvenței.

DESPRE CITR

CITR, liderul pieței de insolvență din  România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de peste 120 de specialiști, 40 practicieni în insolvență și 10 echipe de lucru, CITR a gestionat procedura insolvenței a peste 800 de societăți comerciale și este reprezentată la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: real estate, construcții, agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase.

CITR este parte a CITR Group, un grup de societăți specializat în identificarea de soluții personalizate pentru însănătoșirea companiilor.

Flowers

test