1. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în pandemie este:
Am învățat că atât în CITR cât în tot grupul Impetum există o capacitate de adaptare și o flexibilitate uimitoare, că suntem antrenați să răspundem eficient crizelor. Am început procesul de digitalizare într-un mod accelerat, am identificat soluții rapide și inovatoare pentru a ne ajuta clienții, antreprenorii aflați în dificultate, și am încercat să aplicăm toate cunoștințele noastre dobândite în 20 de ani de experiență într-un ritm mult mai alert.
Am învățat încă o dată că în business cel mai important este să nu renunți la a identifica modalități diverse de management de criză și că este foarte important să fii înconjurat de oameni cu care să te poți sfătui în momentele dificile, când situația pare greu de traversat. Iar o comunicare transparentă cu toți stakeholderii poate să mențină un spirit alert, orientat spre soluții mai ales în momente când ele nu par atât de la îndemână.
Când am simțit că nu am răspunsul la toate provocările am ridicat privirea înspre oamenii de lângă mine (parteneri de business și din afară) care m-au sfătuit și alături de care am găsit soluții.
2. Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:
Cred că cea mai bună decizie pe care am luat-o în ultimul an a fost să candidăm pentru rolul de consultant în transpunerea Directivei Europene în domeniul insolvenței și restructurării în legislația națională, un proiect pe care de altfel l-am și câștigat. Și spun acest lucru pentru că noi, CITR, ne-am asumat încă de la înființare un rol de educare și de transformare a pieței, iar faptul că am avut acum prilejul să contribuim cu toată expertiza noastră și să redactăm o nouă lege care să ajute companiile să se redreseze, este ceva ce, cred eu, va schimba fața mediului antreprenorial românesc. Sperăm ca din acest rol să contribuim și mai mult la diminuarea stigmatului eșecului la care este supus antreprenorul, să contribuim la reducerea numărului de companii care ies din economie și să ajutăm companiile și creditorii să beneficieze de proceduri de restructurare și insolvență mai eficiente, mai rapide și cu costuri mai mici.
3. Work from home sau de la birou? De ce?
Cu siguranță lucrul de la birou ne definește ca echipă, ne motivează și ne ține engaged, dar nu neglijăm nici importanța lucrului de acasă, mai ales că este un concept pe care l-am integrat în organizația noastră încă de dinainte de pandemie.
4. Cum mi-am menținut colegii motivați în ultimul an:
Am investit foarte mult în programe de well-being, de sănătate psihică și emoțională la nivelul întregului Impetum Group. Avem programe de comunicare internă și cultură organizațională pe care ne bazăm, dar mai ales suntem atenți ca nivelul interacțiunii dintre noi să nu scadă, am făcut chiar și petreceri online, care s-au dovedit a fi foarte apreciate de către colegi.
5. Locul din care îmi iau energia necesară depășirii unei crize, precum cea generată de pandemie:
Tratez crizele ca pe niște etape de creștere și îmi amintesc mereu că sunt episoade trecătoare, ceea ce mă ajută să privesc cu mai multă obiectivitate aceste momente. Îmi iau energia din relațiile cu oamenii. Ei sunt cei care mă fascinează și mă inspiră. Îmi place să le ascult poveștile, să înțeleg ce îi motivează, ce îi îngrijorează, ce îi ghidează în viață. Uitându-mă la ei mă analizez pe mine și îmi înțeleg mecanismele de funcționare și de control.
6. Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:
Nu aș putea spune că există o singură persoană care mă inspiră. De altfel, în experiența mea profesională am încercat tot timpul să îmi identific un mentor care să mă ajute în dezvoltare și o organizație care să aplice valorile după care sunt clădită. CITR răspunde acestor valori, iar oamenii care o compun sunt toți incredibil de diferiți, dar uniți de aceleași principii. Am învățat incredibil de mult de la asociații CITR care mi-au fost toți mentori, fiecare provocându-mi limitele într-o anumită direcție: viziune, echipă, execuție. Așadar, mentorul meu e fiecare om pe care îl pot asculta și pot învăța moduri diferite de a aborda lucrurile.
7. Putere vs. feminitate: se exclud sau dimpotrivă?
Cred că există mai multe tipuri de putere, iar asta nu exclude feminitatea. Cred în puterea abilităților soft în relație cu oamenii, în empatie, în ascultare activă și mai cred că atunci când ești deschis spre ceilalți, spre obiectivele și nevoile lor lucrurile se așază natural în proiecte dar și în organizație ca întreg. Feminitatea nu exclude asertivitatea, agilitatea și pasiunea așa cum nici puterea nu exclude sensibilitatea.