București, 23 septembrie 2015. În ultimul an au intrat mai puține companii în insolvență, dar impactul acestora asupra economiei este mai important prin efectul de domino creat, afirmă o analiză a specialiștilor CITR, liderul pieței de insolvență din România.
”Analizând situația financiară a companiilor din România ce au o cerere de insolvență depusă, am realizat că este vorba despre multe companii medii și mari, companii ce generează venituri importante la bugetul de stat, angajează multe persoane și care sunt responsabile pentru alte business-uri pe orizontală și pe verticală. Problemele lor financiare sau eventuala lor stare de insolvență ar afecta mai multe companii prin efectul de domino decât multitudinea de companii mici ce au intrat în insolvență la începutul crizei financiare. Deși statisticile par încurajatoare prin scăderea numărului insolvențelor, credem că motivele de îngrijorare rămân, prin dimensiunea efectului acestora.” – Andreea Cionca-Anghelof, Asociat Coordonator CITR
În perioada ianuarie-iulie 2015 numărul companiilor care au intrat în insolvență a scăzut cu 56,82% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor ONRC. Însă, impactul asupra economiei locale și naționale al companiilor cu probleme este mai puternic decât în urmă cu un an, deși numărul companiilor în insolvență este mai mic.
227 companii cu active de peste 1 milion de euro fiecare aveau cel puțin câte o cerere de deschidere a procedurii de insolvență depusă la finalulul lunii august 2015. Aceste companii:
Pe de altă parte, marii contribuabili datorau bugetului de stat 10,5 miliarde de euro la finalul lunii iunie 2015, cu circa 25% mai mult decât în urmă cu un an.
1,4 miliarde de euro nu fuseseră încasați la scadență la sfârșitul lunii iulie 2015, din cauza lipsei de lichidități a companiilor ce inițiaseră plata prin bilete la ordin, cecuri etc. (refuzuri la plată cu instrumente de debit).
Suma neîncasată este cu 35% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, deși numărul operațiunilor refuzate la plată a scăzut cu 25%.
Suma medie refuzată la plată a crescut cu 79%, de la 15.100 euro la 27.200 euro.
Există companii care nu încasează sumele datorate și nu se onorează sume mai mari în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
”În ultimul an, în ciuda scăderii numărului refuzurilor la plată, a crescut valoarea sumelor neacoperite de numerar, ceea ce ne arată că unele societăți nu încasează sume din ce în ce mai mari, ceea ce le-ar putea ridica probleme de lichidități pe termen mediu. Având în vedere creșterea sumei medii a refuzurilor la plată, tragem concluzia că refuzurile la plată sunt făcute de companii mari, în consecință, ele sunt cele care nu încasează sumele datorate. Ceea ce vine ca un argument în plus pentru concluzia analizei noastre că societățile medii și mari sunt cele care încep să resimtă probleme de cashflow, lichiditate și, în consecință, se confruntă cu situații de îndatorare și supraîndatorare.”- Andreea Cionca-Anghelof, Asociat Coordonator CITR
Topul domeniilor afectate:
CITR, liderul pieței de insolvență din România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de peste 110 de specialiști, 40 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, CITR a gestionat procedura insolvenței a peste 800 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.
CITR este parte a CITR Group, un grup de societăți specializat în identificarea de soluții personalizate pentru însănătoșirea companiilor.