Decizia de a accesa soluțiile de restructurare poate salva companiile românești

Tip:
CITR News
|
Dată:
2020-12-03
  1. Ce înseamnă 20 de ani de CITR pentru piața din România?

Cei 20 de ani de existență pe piață ne oferă privilegiul de a cunoaște etapele de dezvoltare ale mediului antreprenorial românesc și totodată provocarea de a ne reinventa constant, așa cum companiile românești au nevoie pentru a crește mai sănătoase. Pentru că suntem pionieri, ne aflăm printre puținii care pot afirma cu sinceritate că au pus o cărămidă la ceea ce sunt astăzi multe dintre companiile românești de impact care au trecut prin portofoliul nostru. Am contribuit la modernizarea metodelor de restructurare, am încheiat proiecte de renume și am depășit recorduri ca timp și complexitate. Am deschis, practic, drumul reorganizărilor în țara noastră.

  1. Care este abordarea dvs. cu privire la această perioadă?

Pentru că traversăm cu toții o perioadă foarte dificilă, a venit momentul să ne uităm și dincolo de pătrățica noastră, la ce putem face pentru comunitatea de business, și cum putem să ne resetăm împreună cât mai rapid. Pentru că știm cât de tare se însingurează antreprenorii atunci când întâmpină dificultăți, ne dorim ca ei să știe că nu sunt singuri, că este firesc ca în drumul lor să existe momente dificile și că pentru asta există soluții, și că e normal să ceară ajutorul. Să trecem de la mindsetul în care fiecare se zbate singur, la cel în care evoluăm împreună.

Vrem să transmitem un mesaj de speranță și încredere, că există soluții, și că dificultatea nu trebuie să fie un stigmat, așa cum nicăieri în Europa nu mai este. Și că aceste soluții de restructurare, care aplicate din timp oferă oportunitatea unui nou început, evită pierderi de lichiditate, cifră de afaceri, profit și salvează promisiunea brandului.

  1. De la cine/ce ați învățat cel mai mult pe parcursul carierei?

Mă fascinează și mă inspiră oamenii. Îmi place să le ascult poveștile, să înțeleg ce îi motivează, ce îi îngrijorează, ce îi ghidează în viață. Uitându-mă la ei mă analizez pe mine și îmi înțeleg mecanismele de funcționare și de control. În experiența mea profesională am încercat tot timpul să îmi identific un mentor care să mă ajute în dezvoltare și o organizație care să aplice valorile după care sunt clădită. CITR răspunde acestor valori, iar oamenii care o compun sunt toți incredibil de diferiți dar uniți de aceleași principii. Am învățat incredibil de mult de la asociații din CITR care mi-au fost toți mentori, fiecare provocându-mi limitele într-o anumită direcție: viziune, echipă, execuție.

  1. Credeți că pot fi îmbinate pasiunile cu profesionalul sau sunt activităţi independente sau care se exclud reciproc?

Cred că nimic din ce facem nu e de succes dacă nu o facem din pasiune. Și mai cred că pasiunea nu se limitează la hobby-uri, ci că se reflectă în tot ceea ce faci. CITR este un business de familie care a devenit o companie ce reunește oameni din toată țara. Ba mai mult, a devenit parte din Impetum Group, care funcționează pe aceleași premise, de a acorda responsabilitate și libertate de reușită oamenilor. Cred ca ar trebui să fii aceeași persoană în ambele vieți (și în cea personală și în cea profesională) și în funcție de prioritățile generale să poți să decizi unde îți pui efortul.

  1. În ce măsură considerați că perioada de post-pandemie ar putea fi o oportunitate pentru un nou drum al României? 

Ca parte din Impetum, am privit încă de la început criza ca pe o oportunitate de a reclădi economia. 50% din mediul de afaceri românesc se afla în dificultate încă de anii trecuți, iar criza a acutizat vulnerabilitățile existente și netratate. În CITR ne uităm la piață, dar și la obiceiurile decizionale ale companiilor, pentru că de aici ne tragem cele mai importante învățăminte despre mentalitatea antreprenorilor. Ce am aflat în analizele noastre este că 57% dintre antreprenori au amânat cu trei ani decizia de a accesa o soluție de restructurare care le putea salva. Amânarea a dus la scăderea cu 50% a cifrei de afaceri, creșterea datoriilor cu 30% și pierderea a peste 3.000 de locuri de muncă. O altă parte dintre anterenori a acționat cu întârziere de 1 an, cu pierderi mai mici, dar cu impact pentru afacere. Asta ne arată că business-ul, dincolo de decizii greșite sau corecte, este în primul rând despre decizie la timp. Iar decizia pe care companiile care au probleme o pot lua azi și acum, este să apeleze la specialiști în management de criză și la soluții pentru a le ajuta în această perioadă, înainte de a fi prea târziu. Să renunțe la amânare.

  1. În opinia dvs, care considerați că sunt domeniile de activitate din România care ar trebui reformate și restructurate cu precădere după încheierea pandemiei? 

Educația și mentalitatea deschisă în business. Știm din experiența antreprenorilor de succes că greșeala face parte din creșterea antreprenorială, iar dificultatea este normală în toate stadile de dezvoltare ale companiilor, fără ca asta să însemne că businessul a eșuat. Noi credem foarte mult în acordarea celei de-a doua șanse în business. E un concept care ține de educația noastră antreprenorială, de cultura de business pe care o avem, și pe care ne-am dori să o transferăm cu mai multă putere în piață.

Pentru că o mare parte din valoarea din business-ul românesc se pierde prin neacceptarea stării de dificultate și prin neaccesarea la timp a soluțiilor de salvare. Avem un stigmat al insolvenței, respingem ajutorul venit din exterior, iar măsurile de prevenție nu sunt accesate aproape deloc.

  1. Care este rețeta succesului pentru compania din care faceți parte?

Rețeta succesului pentru CITR este dată de echipă, de oamenii talentați pe care îi avem alături, aduși împreună de valori comune. În recrutare, ne ghidăm după valorile grupului din care facem parte, Impetum Group, așa că ne unește încă de la început pasiunea pentru ce facem, perseverența de a o lua de la capăt de fiecare dată când nu reușim din prima, relația de parteneriat pe care o promitem clienților noștri, fie ei antreprenori, creditori sau investitori, precum și dorința comună de a fi relevanți pe piața de insolvență și de dificultate din România. Suntem oameni foarte diferiți, iar ca profesioniști ne completăm reciproc și ne dorim să îndeplinim aceeași misiune, indiferent de poziții sau ierarhii: misiunea de a salva valoarea din orice business.

  1. Ce aduce CITR pieței din care face parte și de ce CITR?

CITR are un ADN antreprenorial. Facem diferența printr-o abordare multidisciplinară – în fiecare echipă de caz avem specialiști din mai multe domenii, care contribuie la ghidarea companiei în traversarea fazei de dificultate pe toate palierele. Iar dincolo de asta, avem o echipă de manageri strategici cu reputație, care aduc plus valoare în fiecare proiect.

Ne distingem prin expertiză și experiență, prin diversitatea domeniilor în care lucrăm și, mai ales, prin misiunea noastră de salvare a valorii din business. Am contribuit la adoptarea reorganizării în piață, iar mai departe ne dorim să facem diferența în aplicarea soluțiilor de prevenție și preinsolvență.

Iar, începând de anul acesta, plus-valoarea pe care o aducem în piață crește prin sinergiile pe care le creăm la nivelul Impetum Group, din care facem parte alături de ROCA, prima soluție de consolidare a IMM-urilor românești care au un viitor valid, dar traversează un moment dificil, și ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie.

 

Flowers

test