Transpunerea în România a Directivei Europene 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării în business aduce noi instrumente utile pentru antreprenori: avertizarea timpurie și acordul de restructurare

Tip:
Comunicate
|
Dată:
2022-01-28

Antreprenorii vor primi alerte din partea autorităților în cazul în care compania lor este în dificultate.

 

București, 28 ianuarie 2022: Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării de business și care va schimba legea insolvenței în România aduce reglementări pre-insolvență utile companiilor, în special a IMM-urilor: avertizarea timpurie și acordul de restructurare. Proiectul se află în comisiile de specialitate ale ministerelor pentru avizare, iar ulterior va fi transmis spre aprobare către Guvern și Parlament.

CITR, parte a Impetum Group, a fost consultantul expert în consorțiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării în România.

„Schimbarea legislației în domeniul insolvenței în România și crearea unor instrumente pre-insolvență adaptate nevoilor companiilor vine într-un moment cum nu se poate mai potrivit. Analizele noastre asupra pieței ne indică faptul că pandemia a dat amploare dificultăților pre-existente ale companiilor, dar nu le-a încurajat să acceseze proceduri de restructurare. Odată cu încetarea schemelor de sprijin guvernamental ne așteptăm ca multe companii să fie beneficiarele noilor soluții de sprijin pe care le va aduce schimbarea legislației.” spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Team Leader al echipei de experți care a redactat proiectul de lege care transpune Directiva în România.  

„Dorim să încurajăm antreprenorii care se confruntă cu dificultăți, dar care au afaceri viabile, să se îndrepte către soluții de restructurare […].  Săptămâna viitoare proiectul de lege va fi supus aprobării Guvernului. Intenționăm ca în prima sesiune parlamentară a acestui an să trecem proiectul prin Parlament, să avem astfel o nouă lege și voi susține adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect, astfel încât piața românească să beneficieze de instrumente de redresare mai eficiente și mai bine adaptate dificultății companiilor, chiar și într-un stadiu incipient”, a declarat Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Avertizarea timpurie

În cazul în care o companie are întârzieri sau restanțe la plata taxelor și impozitelor, într-un anumit cuantum, antreprenorul va primi o notificare din partea autorităților care va conține și informații despre ce înseamnă ca o companie să fie în dificultate, diferite stadii de dificultate și ce soluții există și posibilitatea de a lua legătura cu un consultant specializat. Toate acestea vor ajuta antreprenorii să aibă o viziune de ansamblu și să ia cele mai bune decizii pentru a nu ajunge într-un stadiu avansat de dificultate.

 

Acordul de restructurare

Antreprenorii vor avea la dispoziție, conform proiectului de lege și soluții de restructurare în afara instanțelor, care vor avea caracter confidențial. Acordul de restructurare este prevăzut ca o soluție în care antreprenorii, împreună cu un administrator restructurator elaborează împreună un plan de restructurare al companiei care apoi va fi supus aprobării creditorilor. Acesta poate însemna tăieri sau reeșalonări de datorii, restructurări operaționale ale companiei și regândirea strategiei. Planul de restructurare va ajunge în doar etapa finală în fața unui judecător sindic, pentru o viză de legalitate a întregului proces.

„Acordul de restructurare, așa cum a fost conceput în proiectul de lege, va fi în beneficiul mai multor tipuri de business-uri din România și va da ocazia redresării majorității companiilor care sunt în dificultate și chiar în insolvență iminentă. Avantajul acestei proceduri este că în acest cadru, antreprenorul nu mai este singur. Administratorul restructurării este alături de el încă din faza în care încearcă să identifice problemele. Ulterior, în faza de implementare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale, dar are beneficiul suplimentar al asistenței aceluiași specialist, administratorul restructurării, pentru aducerea la bun sfârșit a măsurilor propuse prin planul de restructurare.”, spune Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Potrivit Studiului CONFIDEX S2 2021, realizat de Impetum Group, 37% dintre manageri înțeleg restructurarea ca fiind un proces intern, centrat pe îmbunătățirea fluxurilor operaționale, în timp ce 34% dintre aceștia consideră restructurarea ca fiind un răspuns la factori externi (piață/concurență). Răspunsurile majorității managerilor cu privire la ce presupune un proces de restructurare ne arată că mediul de business recunoaște existența acestei nevoi și înțelege că aceasta poate fi adresată în mod diferit, în funcție de specificul situației.  

Transpunerea Directivei Europene privind insolvența și restructurarea în România reprezintă, pe lângă actualizarea legislației, șansa salvării companiilor de la primele semne de dificultate. Noua abordare în materia procedurilor de prevenire a insolvenței are scopul, dar și menirea de schimbare a mindsetului din businessul românesc, punând accentul pe prevenție și negociere în afaceri.

Flowers

test