CITR face un pas important în salvarea Electrocentrale Constanța SA de la faliment și creează premisele investițiilor în dezvoltarea ei către producția energetică, acum când piața are nevoie de energie

Type:
Comunicate
|
Date:
2022-09-29
  • Planul de reorganizare propus de CITR pentru Electrocentrale Constanța SA a fost confirmat de către Tribunalul Constanța
  • Acesta vizează salvarea CET Palas și evitarea scenariului deschiderii unei proceduri de faliment asupra societății care ar duce la oprirea producției agentului termic și privarea Municipiului Constanța și rezidenților acestuia (instituții publice, spitale, școli, consumatori casnici, companii private) de apă caldă și căldură.

 

București, 29 septembrie 2022. Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanța SA aflată în insolvență a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%. Acest angajament declarat de a implementa măsurile este un pas esențial pentru atingerea obiectivului procesului de restructurare a Electrocentrale Constanța, anume asigurarea viabilității economice pe termen lung și menținerea furnizării serviciilor de apă caldă și căldură pentru populația Municipiului Constanța.

„CITR a propus o soluție inovativă de redresare, care nu a mai fost implementată până în prezent. Strategia propusă de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primăria Constanța de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investiții în sistemul de distribuție a energiei termice la nivel local, vechimea și ineficiența acestora fiind cauza principală a pierderilor agentului termic și a insolvabilității societății Electrocentrale Constanța. Mai mult, strategia creează premisele dezvoltării societății și către producția de energie electrică, într-un moment în care România are mare nevoie de energie. Proiectul se derulează cu sprijinul permanent al Ministerului Energiei.” a declarat Florin Constantin, Partener CITR, în calitate de Manager de caz CET Constanța.

Pentru asigurarea continuității activității de producție de energie termică, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanța) și implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanța prin Primăria Municipiului Constanța.

Următorul pas în procedură este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea publică a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, în strânsă colaborare cu autoritățile române. În același timp,  CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate în activitatea curentă de producție a energiei termice, precum și la recuperarea creanțelor înregistrate față de terți. Realizarea planului se va desfășura pe o perioadă de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas către stat este estimată la o perioadă de cel puțin opt luni.

Domnul Vergil Chițac, Primarul Municipiului Constanta a menționat: „Salutam acest nou pas în eliberarea CET de povara trecutului îndepărtat. Municipiul Constanța are nevoie de CET iar Primăria face pașii necesari pentru a ni-l aduce. Continuam astfel construcția unei infrastructuri energetice moderne.”

Electrocentrale Constanța SA  a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanța sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA  Constanța, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale București și ANAF.

Flowers

test